De la Gropile de Gunoi la Mașina de Spălat: O Dezbatere a Scutecelor

pelenka gyar

Dezbaterea despre impactul asupra mediului al scutecelor moderne lavabile versus cele de unică folosință este aprinsă de mult timp, cu accentul principal pe cantitatea de apă utilizată pentru fiecare tip de scutec. O analiză completă de ciclu de viață (Life Cycle Analysis) a fost publicată în 2010 de Universitatea din Queensland care a comparat toate aspectele fiecărui tip de scutec. Rezultatele au favorizat scutecele din material textil ca opțiunea mai sensibilă din punct de vedere ecologic, dacă sunt spălate corect.

Impactul asupra mediului al scutecelor reutilizabile lavabile versus scutecele de unică folosință

Producția scutecelor: materiale prime și sustenabilitatea

Pentru producția unui scutec de unică folosință se utilizează de 2 ori atâta apă cu cât se spală un scutec textil modern timp de un an.

Pentru producția unui scutec de unică folosință se utilizează atâta energie electrică cât este necesară pentru spălarea de 200 ori al unui scutec textil lavabil.

O întreagă ceașcă de ulei crud se utilizează pentru producția de plastic necesar pentru un scutec de unică folosință.

Pentru producția scutecelor de unică folosință sunt necesare de 8 ori mai multe materiale prime neregenerabile și de 90 de ori mai multe materii prime regenerabile ca pentru scutecele textile moderne.

Scutecele textile moderne pot fi produse din materiale prime sustenabile ca și bambusul, cânepa, bumbacul organic sau lâna; iar la producția acestora se utilizează mult mai puțină apă decât la producția bumbacului tradițional.

Bambusul, cânepa și bumbacul organic sunt plante care nu necesită pesticide, cresc repede și se cultivă ușor pe plantații sustenabile.

plantatie de bumbac

Managementul deșeurilor rezultate din utilizarea diferitelor tipuri de scutece

Scutecele de unică folosință generează aproximativ o treime din gunoiul menajer produs de o familie cu un singur copil cu vârsta sub 2 ani; acesta are un impact major asupra costurilor și managementului deșeurilor la nivel de oraș sau județ.

Nimeni nu știe exact cât timp durează ca partea din plastic a unui scutec de unică folosință să se descompună, dar nu este biodegradabilă. Se estimează că descompunerea unui scutec de unică folosință durează între 300 și 500 de ani. Asta înseamnă că o parte a fiecărui scutec de unică folosință pus vreodată într-o groapă de gunoi este probabil încă acolo.

Scutecele de unică folosință bio și/sau eco-friendly’ folosesc mai puține chimicale și conțin în general mai puține vopsele și geluri, dar durează decenii pentru a se descompune în gropile de gunoi, deoarece sunt biodegradabile doar atunci când sunt compostate în condiții stricte.

un munte de gunoi generat de scutecele de unica folosinta

Spălarea și curățarea scutecelor moderne din material textil

Scutecele moderne din material textil nu necesită înmuiere, înălbire (sau călcare!) sau oricare alte practici învechite care au fost citate incorect în studiile anterioare. Acestea pot fi spălate în apă rece sau caldă și pot fi uscate ușor folosind energia solară. Tehnologia modernă înseamnă că mașinile noastre de spălat și uscătoarele sunt mai eficiente, ceea ce reduce și mai mult impactul asupra mediului atunci când se folosesc scutece reutilizabile. Nemaivorbind despre faptul că avem la îndemână o gamă largă și variată de detergenți ecologici prin utilizarea cărora scade și mai mult impactul asupra mediului utilizarea scutecelor textile moderne.

imagine cu mama si copii in scutece refolosibile versus scutece de unica folosinta

Referință: LIFE CYCLE ASSESSMENT: REUSABLE AND DISPOSABLE NAPPIES IN AUSTRALIA Kate O’Brien et al –  www.qdocuments.com/11/pdf/life-cycle-assessment.html