Parenting Inteligent: Descoperă Avantajele Scutecelor Reutilizabile

DALL·E 2024 06 27 17.21.54 A landscape picture for a blog post with a forest in the background. The image should feature a happy baby wearing a reusable diaper sitting on a bla

Sunt mai economicoase pe termen lung

Dacă considerăm că vârsta la care un copilaș se obișnuiește cu olița este de 2,6 ani, înseamnă că până atunci are nevoie de 2,6 x 365 zile x 7 scutece/zi = 6643 de scutece. Un scutec de unică folosință costă în medie 1,85 lei, asta înseamnă că pentru un copil doar pentru scutece o familie cheltuie în medie 12.289,55 lei. Un set de scutece refolosibile costă între 2000 și 3000 lei, în funcție de tip/sistem și marcă. Pentru a economisi și mai mult, le puteți cumpăra în perioadele de reduceri sau în pachete, sau chiar preloved – adică folosite. La aceste costuri se mai adaugă costurile la apă, electricitate și detergent, însă și aici puteți face economie deoarece scutecele pot fi spălate împreună cu hainele copilașilor. În cazul în care aveți mai mulți copii sau aveți în plan să aveți mai mulți copii, scutecele textile lavabile vor putea fi folosite mai departe, reducând și mai mult costurile mai sus amintite.

pelenka szemet

Sunt mult mai sănătoase pentru pielea bebelușilor

Scutecele de unică folosință conțin o grămadă de chimicale în ele, care nu doar că pot irita pielea sensibilă a bebelușilor, dar sunt și cancerigene. Printre chimicalele utilizate în producția scutecelor de unică folosință se află clorul, parfumul sau dioxina. Acesta din urmă este un produs chimic carcinogenic care cauzează boli ale ficatului dar și slăbirea sistemului imunitar. Absorbția de lichide în scutecele de unică folosință se efectuează cu cristale de gel din polyacrylat, o altă substanță chimică. Aceste cristale nu absorb doar urina, extrag lichidele și grăsimea natural existente pe piele, astfel uscând și sensibilizând pielea. De multe ori aceste cristale de gel evadează din interiorul scutecului și intră în contact cu pielea bebelușilor. Scutecele de unică folosință au un strat exterior impermeabil din material sintetic, care nu lasă pielea bebelușilor să respire și țin de cald; măsurând temperatura în interiorul unui scutec de unică folosință putem constata că aceasta este mai mare cu cel puțin jumătate de grad Celsius ca și temperatura într-un scutec textil lavabil. Există studii care demonstrează că utilizarea scutecelor de unică folosință la băieți poate contribui la infertilitate: acestea țin căldură prea mare testiculelor, prin urmare se poate scădea numărul de spermatozoizi. Scutecele textile lavabile sunt confecționate din țesături speciale care lasă pielea bebelușilor să respire. Stratul exterior impermeabil este fabricat din PUL (poliuretan laminat), o țesătură specială care respiră. Interiorul scutecului este confecționat din diverse țesături în funcție de tipul scutecului: micropolar – care duce lichidele către interiorul scutecului, către insertul absorbant și menține pielea bebelușului uscat, bumbac, bambus sau cânepă – de cele mai multe ori bio și având certificat Oeko Tex Standard 100.

Sunt ecologice

Pentru un copil de la naștere până la oliță se utilizează aproximativ 6000 bucăți de scutece de unică folosință. Doar în primele 6 săptămâni veți utiliza și arunca la gunoi în jur de 500 bucăți de scutece de unică folosință. Asta înseamnă că doar în primii 2,5 – 3 ani de viață, copiii noștri vor produce în jur de 1,7 tone de deșeuri periculoase, care sunt foarte greu sau imposibil de decontaminat. Nemaivorbind de faptul că aceste deșeuri periculoase au nevoie de 500 ani să se degradeze.
Imaginați-vă dacă William Shakespeare ar fi purtat scutece de unică folosință, acestea încă s-ar afla în careva groapă de gunoi uitată de lume. Trist, așa-i?

Garbage
98224836 00A5 45CD A573 E972B0ECEEDC

Puteți uita de grija cumpărăturilor frecvente

O dată ce v-ați făcut colecția de scutece textile lavabile nu veți mai purta grija cumpăratului de scutece. O problemă în minus! 

Arată adorabil și au design aparte Trebuie să recunoaștem că scutecele textile lavabile arată demențial! Producătorii au mare grijă ca aceste scutece să fie nu doar calitative și sănătoase, doar și adorabile! Și piticii dumneavoastră vor îndrăgi modelele drăguțe și colorate.